Logotip Espai Jove L'Escorxador

La Seu d’Urgell i Olot visiten l’Espai Jove!

7 de febrer de 2013

Descripció

Dues delegacions dels ajuntaments de la Seu d’Urgell i d’Olot han visitat l’Espai Jove l’Escorxador de Palau-solità i Plegamans per conèixer de primera mà l’equipament i el model de cogestió amb el que es prenen les decisions i en el qual participen el consistori i les entitats juvenils.

 

Ambdues delegacions han decidit visitar l’Espai Jove l’Escorxador després que la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya hagi presentat com a un bona pràctica el seu model de cogestió. De fet, abans dels ajuntaments de la Seu d’Urgell i d’Olot, l’Escorxador ja havia rebut la visita, el passat setembre, d’una delegació de l’Ajuntament de Tàrrega encapçalada per l’Alcaldessa Rosa Maria Perelló.

 

Per part de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell han acudit a la trobada la regidora de Joventut, Meritxell Planes, una tècnica de Joventut, Carli Farès, i un dinamitzador, Xavi Estival. La delegació olotina estava composta per personal tècnic de l’Ajuntament d’Olot i del Consell Comarcal de la Garrotxa: Lluís Ribó, dinamitzador; Anna Prat, tècnica de Joventut; Lluís Amat, tècnic d’Educació; i Joan Gelabert, tècnic de Joventut.

 

L’equip d’amfitrions, que han realitzat una visita guiada de l’equipament i han explicat el model de cogestió, estava format pel Tinent d’Alcaldia d’Educació i regidor de Joventut, Joan Carles Tinoco; Cristina Garcia i Albert Marsal, que són dos representants de la Descoordinadora, l’entitat que aglutina les associacions juvenils de la vila, i tres professionals tècnics de Joventut i dinamització, Roser Alegre, Ariadna Truyols i Xavi Cabrera.

 

Joan Carles Tinoco, a banda d’explicar-los el funcionament general de l’equipament i detalls concrets dels diversos serveis, ha posat en relleu com “el model de cogestió permet que els joves s’impliquin en les iniciatives enfocades al col·lectiu i es facin seu l’espai a més de potenciar l’associacionisme i la participació”. A més, i parlant en concret de les activitats i els serveis vinculats a la salut i la formació, ha explicat com “s’ha potenciat la coordinació entre Joventut i altres departaments municipals a l’hora d’organitzar plans locals i activitats sobre salut, drogodependències, formació i ocupació...”.

 

La primera part de la visita s’ha centrat en mostrar les diverses dependències de l’equipament amb explicacions puntuals sobre la gestió i les activitats que s’hi fan. Han despertat bastant d’interès els bucs d’assaig per a grups musicals, anomenat Galliner, així com l’Espai de Trobada, l’Aula Ciber, la Sala d’Estudis i Hemeroteca, la Sala Tallers i la part de l’equipament que utilitzen les entitats juvenils de forma autònoma. Igualment s’ha fet un especial esment a tots els serveis i recursos que els joves hi poden trobar. La segona part de la visita s’ha dedicat a una sessió de treball on s’ha tractat a fons el model de cogestió i la posada en funcionament de l’equipament, analitzant els avantatges i les dificultats que ha experimentat l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans des de l’obertura de l’Escorxador, en l’any 2008.

 

La cogestió

El model de cogestió de l’Escorxador implica els joves en les decisions que tenen a veure amb l’ús de l’equipament i amb l’organització de les activitats que s’hi fan, des de les festives, lúdiques o esportives fins a les educatives o laborals. Els joves i les entitats juvenils hi participen mitjançant l’associació la Descoordinadora. L’Ajuntament i la Descoordinadora signen un conveni anual a través del qual els joves reben fons per organitzar activitats. L’Agència Catalana de Joventut va demanar al consistori palauenc que expliqués aquest model en una jornada celebrada a Lleida el 28 de juny. Ja en aquell moment, ciutats com Tàrrega o la Seu d’Urgell van mostrar interès per conèixer-lo millor.

 

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut