Visiten l’Espai Jove per conèixer el seu funcionament
26 de setembre de 2012
Descripció
L’Alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, el regidor de Joventut de l’ajuntament de la capital de l’Urgell, Isaac González, i tècniques de joventut del mateix consistori van visitar ahir l’Espai Jove l’Escorxador de Palau-solità i Plegamans per conèixer l’equipament i el seu model de funcionament. Ho van fer acompanyats per l’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, el regidor de Joventut local, Joan Carles Tinoco i dos professionals de l’equip de Joventut de l’Ajuntament.
Rosa Maria Perelló va explicar que el motiu pel qual la comitiva targarina ha visitat l’Espai Jove l’Escorxador “és el fet que es va presentar el model de gestió d’aquest equipament com un exemple a seguir en les jornades de Joventut que es van organitzar a Lleida”. “Ens interessa molt com s’ha articulat el procés de presa de decisions a través d’una entitat creada pels joves que en el cas de Palau-solità i Plegamans és la Descoordinadora”, va afegir Isaac González.
Teresa Padrós, per la seva banda, va explicar a Perelló el procés que s’ha seguit des de la gestació de l’Espai Jove, al 2005, fins a l’actualitat i com el model de cogestió, “entre altres avantatges, ha fet que els joves s’hagin fet seu l’equipament, s’hi sentin com a casa seva i en tinguin cura”. Joan Carles Tinoco, va destacar el fet que “tant l’equipament pròpiament dit com el seu model de cogestió i les interrelacions que els joves creen en aquest ambient han estat determinants perquè l’associacionisme i la implicació dels joves hagin crescut molt en els darrers anys”.
Durant la primera part de la visita, els amfitrions van guiar els visitants per les instal·lacions de l’Espai Jove, on van mostrar els despatxos, les aules i sales, el taller, l’espai comú, els bucs d’assaig annexos a l’edifici i altres dependències. Les sales que es cedeixen a les entitats juvenils van cridar especialment l’atenció dels visitants, ja que van considerar com a molt positiu que els joves puguin disposar d’espais de forma autònoma i que tinguin cura de mantenir-les en bon estat.
“Les sales estan molt ben equipades i comprenem perfectament que la Generalitat posi l’Escorxador com a exemple, ja que certament trobem que és un projecte molt ben articulat i definit que està obtenint bons resultats”, va declarar l’Alcaldessa de Tàrrega. L’Ajuntament de Tàrrega es troba en aquests moments immers en el procés de creació del seu equipament per a joves. “En el context actual és molt difícil dotar com voldríem un nou equipament, però considerem que ara el més important és crear-lo i començar l’activitat”, va afegir Perelló.
La cogestió
El model de cogestió de l’Escorxador implica els joves en les decisions que tenen a veure amb l’ús de l’equipament i amb l’organització de les activitats que s’hi fan, des de les festives, lúdiques o esportives fins a les educatives o laborals. Els joves i les entitats juvenils hi participen mitjançant l’associació la Descoordinadora. L’Ajuntament i la Descoordinadora signen un conveni anual a través del qual els joves reben fons per organitzar activitats. L’Agència Catalana de Joventut va demanar al consistori palauenc que expliqués aquest model en una jornada celebrada a Lleida el 28 de juny. Ja en aquell moment, ciutats com Tàrrega o la Seu d’Urgell van mostrar interès per conèixer-lo millor.
Comparteix aquest contingut