Logotip Espai Jove L'Escorxador

MARATÓ DE DONACIÓ DE SANG A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS

#General

23 d'agost de 2010

Descripció

Dissabte 28 d’agost de 2010

De 9h del matí a 9h de la nit (ininterrompudament)

Sala Polivalent

 

Un any més, i amb l’objectiu de mantenir l’autosuficiència, el Banc de Sang i Teixits, torna a portar al nostre municipi una Marató de Donació de Sang. Edició rere edició, hem vist com actuacions, activitats, guarderia pels petits, i molts obsequis i sorpreses ens han fet viure l’hàbit de la donació de sang com a una festa familiar.

 

Aquest 2010, i per tercer any consecutiu, Palau-solità i Plegamans tornarà a acollir una Marató de Donació de Sang. Conjuntament amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental, s’ha previst que el proper dissabte 28 d’agost de 2010, es puguin realitzar donacions de sang a la Sala Polivalent. La Marató persegueix com a objectiu principal sensibilitzar sobre la necessitat de prendre costum de donar sang i captar nous i noves donants. La comissió organitzadora treballa per compaginar la donació de sang amb una jornada festiva.

 

D’ençà bastant temps i, seguint experiències anteriors que han resultat molt positives, s’han mantingut contactes amb entitats, institucions, empreses i particulars per demanar el seu suport i col•laboració en la difusió i en la possibilitat de realitzar un seguit d’activitats lúdiques mentre duri l’esdeveniment. Posarem el màxim de facilitats (activitats i actuacions, regals i sorteigs, espai lúdic per a la mainada, més mitjans...) per donar l’oportunitat als ciutadans de fer aquest gest solidari.

 

Cal recordar que per donar sang a la Marató només cal tenir més de 18 anys i pesar 50 kg o més, i no cal anar en dejú. Els/les responsables d’aquesta marató fan una crida a la participació de tothom en la preparació de l’esdeveniment, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió amb qualsevol iniciativa o preparant activitats. Si esteu interessats en participar-hi podeu posar-vos en contacte amb el telèfon 902 170 257, o c/e cvelasco@nadark.com (Josep Maria Planella / Cristina Velasco).

 

ACTIVITATS I ACTUACIONS:

09:00 h Inici de la Marató 11:00h Acte d'autoritats amb la 1a actualització del marcador (amb la presència d’autooritats de la zona)

SERVEIS:

• Activitats i actuacions

• Sorteigs i regals

• Espai lúdic per a la mainada

• Ampli desplegament de mitjans

• Espai atractiu i condicionat (espai agradable...)

• Refrigeri atractiu gratuït

• Marcador electrònic (temps i núm. de donants)

• Música ambient ...i més activitats i regals que us anirem anunciant pels mitjans i al Facebook de la Marató de Palau-solità i Plegamans Segueix al Facebook la Marató de Palau-solità i Plegamans al link: http://www.facebook.com/event.php?eid=143099909038928 (o fes-te amic de: Maratons Donació de Sang) Igualment, s’està treballant amb l’objectiu de batre un rècord de participació, la qual cosa només es pot aconseguir amb la implicació de tota la societat de Palau-solità i Plegamans.

 

 Cal recordar que 1 de cada deu persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió i que cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya; que cal donar sang amb regularitat, “Amb una vegada no n’hi ha prou”, i que es pot donar sang cada dos mesos, els homes 4 vegades a l’any i les dones, 3.

 

Banc de Sang i Teixits: Únic banc de sang El Banc de Sang i Teixits subministra a tots els hospitals i clíniques de Catalunya els productes sanguinis que manquen per atendre les necessitats que poden sorgir en gairebé 15.000 llits hospitalaris.

 

Com a ens vertebrador del sistema hemoteràpic a Catalunya, té per missió la gestió i l’administració de la donació, la transfusió i l’anàlisi de la sang i el plasma sanguini. També obté i processa teixits i desenvolupa altres línees com a centre especialitzat en immunobiologia selecta; en l’anàlisi, el diagnòstic i la recerca molecular; la teràpia cel•lular i la medicina regenerativa. Juntament a la vessant científica el BST convoca un seguit d’activitats per afavorir les donacions de sang.

 

Municipis amb Maratons A banda de les 80 campanyes a la setmana que realitza la flota d’equips mòbils, el Banc de Sang i Teixits porta a terme des del 2002 una campanya de Maratons de Donació de Sang arreu de Catalunya, com és el cas de la que se celebrarà en aquesta població. En Les Maratons de donació de Sang es té la intenció de combinar la donació de sang amb una jornada festiva, marcada per diferents activitats i actuacions, un emplaçament d’ambient social i agradable, una gran flexibilitat horària i un important desplegament de serveis que no es donen en una campanya habitual.

 

 A dia d’avui més de 60 poblacions de Catalunya acullen cada any una Marató de Donació de Sang. Amb una vegada no n’hi ha prou: Donar sang tot l’any Abans de complir els 75 anys, més del 70 per cent de la població necessitarà rebre sang o derivats. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones perquè se n’obtenen concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Malgrat els avenços científics i tecnològics de recombinació genètica per a la producció de proteïnes humanes, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font per a la transfusió. Cada component sanguini té la seva funció. El 55 per cent dels concentrats d'hematies s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40 per cent en usos quirúrgics. Per grans grups diagnòstics, el 24 per cent dels concentrats d'hematies els reben persones amb malalties de la sang i el 17 per cent, malalts amb càncer. Es pot afirmar que, entre les malalties de la sang i el càncer, es consumeixen més del 40 per cent dels concentrats d'hematies. La majoria de transfusions de plaquetes, concretament el 70 per cent, es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen poques. Les especialitats quirúrgiques consumeixen el 15 per cent d’aquest component. Medicaments amb plasma: Programa plasmafèresi Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten l’administració de medicaments elaborats a partir de plasma sanguini per als seus tractaments. Aquests medicaments s’anomenen hemoderivats i s’utilitzen amb molta freqüència per la seva àmplia aplicació terapèutica. Del plasma sanguini se’n pot arribar a obtenir fins a 20 tipus de medicaments diferents. El plasma és el component sanguini més deficitari a Catalunya però la seva demanda és molt elevada i es preveu que continuï augmentant. En aquest sentit, el BST té endegat un programa especial de plasmafèresi en alguns dels bancs fixos de donació de sang. “Nova Sang per al Món”, lema del dia Mundial del Donant de Sang 2010 Barcelona és la seu de la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang de l’any 2010 que, entre d’altres, té l’objectiu general de promoure la donació de sang entre la població més jove, amb el lema “Nova sang per al Món”. Durant tot el 2010, s’organitzaran un conjunt d’activitats públiques orientades a informar la ciutadania sobre els missatges i els valors del Dia Mundial del Donant de Sang. L’acte institucional de la commemoració serà el proper dia 14 de juny. Entre els principals objectius del projecte destaquen el propòsit de vetllar per a l’auto bastiment de sang, la validació internacional del model transfusional català, el reconeixement públic al mig milió de donants voluntaris censats i la voluntat que els joves esdevinguin nous donants. Així mateix, també pretén enfortir la implantació territorial de les associacions de donants de sang. Juliol 2010

Comparteix aquest contingut